Translate

2010. július 18., vasárnap

Férfi klimax

Az utóbbi években egyre több korosodó férfinak kell szembesülnie azzal, hogy a férfi klimax tünetei keserítik meg az életét.
A férfi klimax nem újkeletű dolog.
A hormonális változás és az ezzel járó egészségügyi problémák ősidők óta természetes kísérői a férfiak öregedésének, csak erről ritkán beszélnek.
A férfi klimax tünetei a here hormontermelődésének csökkenése, illetve szünetelése (andropausa) nyomán jelentkezik.

A férfi klimax nem olyan drasztikus mint a női, esetünkben hosszú idő alatt zajlik az átalakulás, ráadásul a hormonális változás általában nem jár a nemzőképesség elvesztésével, pontosabban nem szükségszerűen jár azzal.
Merevedési zavar akár fiatal embereknél is lehet, az pedig egy korosodó férfinál sem szabad, hogy problémát okozzon, hogy kevésbé kívánja a nőket.
A férfi klimax tehát azzal is jár, hogy csökken a nemi vágy.
Az időskori nemi vágy csökkenése annyit jelent, hogy a genetikai programunk szerint kiléptünk abból a korból, melyben gyermeket vállalhatunk, mert már nem tudnánk őket felnevelni.
A férfi klimax is az élet velejárója, el kell tudni fogadni.
Természetesen azokat a férfiakat, akik fiatalabb korukban erős szexualitással rendelkeztek, s a szeretkezés vagy a gyönyörérzés volt számukra a legfontosabb dolog a világon, bizony alaposan megviselheti az esetleges impotencia.
Ám a férfi klimax idején azok, akiknek nem a nemi életük volt az „életük”, pszihés problémák nélkül az új lényük adta lehetőségük maximális kihasználásával újjászülethetnek.
Az új szexuálisan visszafogottabb kornak mind a nők, mind a férfiak számára a bölcsesség korává kellene válnia s megfelelő élettapasztalat, szellemi és lelki érettség birtokában, ezzel nem is lehet probléma.
A férfi klimax idején a gondok akkor kezdődnek, mikor a változás korát a korszellemnek megfelelően „kapuzárásként” fogják fel, mintha a szexualitás, vagy a szexuális élmény „elvesztése” azt jelentené, hogy vége az életünknek, jön a szemfedő.
A férfi klimax egyik tünete lehet a testi gyengeség, mely erőteljes verejtékezésben és a teljesítőképesség csökkenésében nyilvánul meg.
A potenciazavarért felelőssé tehető a gyengeség, fáradtság, de valamilyen idült gyulladás is, de a férfi klimaxkor inkább arról van szó, hogy a korosodó férfi szervezetében felborul az addigi életét jellemző hormonális egyensúly, s erősödik a női jellegű hormonszint (ösztrogénszint) a vérben.
A férfi klimax, vagyis a klimaxos férfiak „nőiesedését” csak fokozza az utóbbi évekre jellemző nagyobb baromfifogyasztás, hiszen a csirkéket ösztrogénnel etetik, s azért az őket fogyasztó ember szervezete is telitődik hormonnal.

A hormonok csökkent, vagy túlzott jelenléte, ami a férfi klimaxnál jelen van, átmenetileg negatívan befolyásolja egyes szevek működését, pl. a vegetatív idegrendszerét is.
Jellemző tünetek a szívdobogás, izzadás, hőhullámok, emésztési problémák, a levertség és a fejfájás, míg a férfihormon (tesztoszteron) csökkent jelenlétére utalhat az addig ismeretlen önbizalomhiány és a fokozott ingerlékenység.
A férfi klimaxnak hasonló tünetei vannak tehát mint a női klimaxos alanyoknak.
Az idős férfiak betegségként számon tartott prosztatarák elsősorban a hormonális egynsúly felborulásának tudható be, de ha a férfi klímax problémákat férfihormon pótlással probálják megoldani, a bevitt hormon nem csak a nemi képességet fokozza, de a prosztatarák kialakulásának lehetőségét is.
Ezért át kell gondolni megéri-e az aktív férfikor idejét természetellenes módon kitolni.

Ha valaki orvosi rendelvényre férfihormont szed, rendszeres prosztata ellenőrzés szükséges.
Ugyanis a prosztata eltávolítás drasztikusan megborítja a szervezet hormonháztartását.

Jó tudni, hogy a férfi klimax tünetei ötven-hatvan éves korban kezdődhetnek, s bizonyos külső jelek erről tájékoztatnak is.
Ezek egyike lehet az őszülés, a pocakosodás, az izomzat csökkenése és a csontritkulás.

A férfi klimax és a munkaképes kor vége közel egy időre esik.
A férfiaknál akárcsak a nőknél társadalmi értelemben is bezárulhat egy kapu.
Az intim szférában megtapasztalt kudarcok mellett, a munkahely elvesztésből, nyugdíjazásból fakadó lelki teher gyarapítja a testi problémákat.
A férfi klimax idején sokasodó lelki terhek komoly sztresszhelyzetet teremtenek, gyengítik az immunrendszert.
Ezért figyeljünk testünkre, lelkünkre.
Tegyük rendbe külsőnket, mellette pedig energiáinkat próbáljuk meg testünk erőnlétére fordítani.
Nem árt átgondolni az életünket, önvizsgálatot tartani.
Keressük meg azokat a szilárd pontokat, amelyekre a munkánk elvesztése és nyugdíjasságra ítéltségünk után is építhetünk.
Pl: a házastársunk, gyermekeink, és akár Isten szeretetére.
A férfi klimaxos időszakot megkönnyítheti egy jól bevált hobby, pl: rendszeres kártyaparti, utazás, kirándulás, karitatív tevékenység, múzeum vagy színházlátogatás.
A férfi klimax, vagyis a „kapuzárás” után is van értelme az életnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése